dissabte, 5 de desembre del 2015

Estratègies per a sumar amb els dits

Els dits són una magnífica eina per a iniciar-se amb els primers passos de la suma. De fet, és l'estratègia que utilitzen la majoria de xiquets des d'infantil.
L'estratègia és molt clara quan els dos nombres a sumar són iguals o menors que cinc.


Però, per a alguns xiquets, comença a complicar-se quan un dels dos sumands és major que cinc. Ara ja no podem representar un número en cada mà. En aquest cas, els diguem que hem de guardar el més gran a la memòria i, després afegir-li el més menut.



La majoria de xiquets i xiquetes en la classe ja empren aquesta estratègia espontàniament.
De totes formes, la següent plantilla ens serveix com un recordatori visual per a aquells xiquets que els costa més o els que tenen problemes d'atenció i els costa recordar el que han de fer.


En el següent video, Eva ens ajuda a mostrar com utilitzar la plantilla.


Per últim, arribem a les sumes en que els dos sumands són majors que cinc. 
Aquestes les podem fer també amb l'estratègia anterior però hi ha una manera molt més ràpida i senzilla per a aquests números grans, amb la que apenes s'ha de comptar.


També en aquest cas tenim una plantilla que podem utilitzar com a suport visual al principi fins que els xiquets/es han interioritzat l'estratègia i poden imaginar les mans completes sense veure-les representades.
A continuació, Miriam ens mostra com es fan ràpidament sumes de "números grans" amb les "mans sumadores".

Potser coste una miqueta al principi però, si s'arriben a automatitzar, aquestes estratègies fan els càlculs molt més ràpids i senzills.
Seguirem practicant!!!

1 comentari:

  1. brutal, moltes gràcies per compartir-ho els neses segur que podran aprofitar molt!!!

    ResponElimina