divendres, 3 de febrer del 2017

Repartiment igualatori

Els problemes de Repartiment Igualatori consisteixen en passar part d’una quantitat major a una altra menor fins que les dues siguen iguals.
Es tracta d’un tipus de problemes que els xiquets comprenen perfectament si ho treballem prèviament amb material manipulatiu i nombres menuts.
Comencem a treballar-los presentant dues torres de cubs de construcció.
Per exemple:



A continuació, els preguntem quants cubs hauriem de passar de la fila verda a la taronja per a que les dos siguen iguals.


En els primers moments, es solen fixar en els que hi ha de més i contesten, precipitadament, que hem de passar-ne sis. Però, quan ho fem, comproven que eixa no és la solució, sinò que tenim la mateixa diferència que abans.


Amb molt poques repeticions acaben per descobrir que, el que han de passar és, exactament, la meitat dels que “sobren” en el gran, o siga , tres.


Una vegada ho han comprés de manera manipulativa, comencem a treballar-ho amb números, primer xicotets i, poc a poc, més grans.

El format que utilitzem és, una vegada més, el mateix que el de la suma ABN.
La diferència és que, en aquest cas, l’objectiu no és passar tot un nombre d’una columna a l’altra, sinò només la quantitat necessària fins que les dues s’igualen.

Si tracteu de resoldre aquests problemes pel mètode tradicional veureu que es necessiten tres operacions per a poder respondre les dues preguntes i serien, per tant, problemes per a cursos més alts, però, amb el format ABN resulten prou senzill per als xiquets i xiquetes de segon.

A continuació podeu veure uns quants videos on Vicente, Valentín, Houda, Diego i Joan resolen problemes de Repartiment Igualatori amb l'algorisme ABN.

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada