divendres, 9 de juny del 2017

Numeració en base 3

Com ja sabeu per les entrades anteriors, durant aquestes últimes setmanes del curs anem combinant el repàs dels continguts que hem treballat al llarg del tercer trimestre amb altres "continguts-repte" de numeració i càlcul més novedosos, que posen en marxa totes les destreses matemàtiques que els xiquets i les xiquetes han assolit fins ara.
Així, en les darreres setmanes heu pogut veure en els videos del blog a més de vint alumnes fent aquestes activitats d'ampliació: multiplicant per dues xifres, escrivint números en base dos o resolent equacions.
Aquests eren els reptes que jo m'havia proposat per a ells després de la motivadora visita de Jaime Martínez fa exactament un mes.
No cal que us diga que la seua resposta ha superat en molt les meues expectatives, però sembla que ells s'han quedat amb ganes de més.
És per això que hui donem resposta a la pregunta que va sorgir quan van aprendre a escriure números en codi binari. "Si hi ha números en base 2, també hi ha en base 3, o 4 o 5?"
Naturalment!
Aci teniu una mostreta!




NUMERACIÓ EN BASE 3:
Els ordres d'unitats augmenten d'acord amb les potències de base 3: 1 - 3 - 9 - 27 - 81...




 En cada casella pot haver fins a dues fitxes, ja que si arribem a tres es forma una unitat d'ordre superior.




L'escriptura en base 3 es correspon amb el nombre de fitxes que hi ha en cada posició. Respecte al sistema numèric decimal, cada fitxa té el valor corresponent a l'ordre d'unitats que ocupa. 

El total del valor de totes les fitxes es correspon amb el valor del número en el sistema numèric decimal.


Per tant, en aquest exemple, el número representat inicialment en base 3 (1021) seria el 34 en el sistema numèric decimal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada