divendres, 27 de novembre del 2015

Suma ABN

Amb aquesta activitat, els xiquets i xiquetes posen en joc totes les destreses matemàtiques que han estat aprenent les últimes setmanes: comptar i recomptar quantitats amb desenes i unitats, afegir o llevar-li a un número unitats o desenes completes i, a més fer-ho significativament i aplicant els càlculs a situacions reals i comprensibles per a ells. És una activitat que desenvolupa molt el domini de la numeració i el càlcul mental.

A continuació, a través dels videos dels xiquets, us mostrarem el procés que seguim en classe per a introduir la suma ABN (suma en columnes).

En primer lloc, realitzem les sumes per parelles, resolvent, amb material manipulatiu de suport (palets, cubs, pivotets de colors...) un problema que ells inventen i en el qual un dels dos ha de passar la seua quantitat a l'altre per a obtindre el resultat de la suma. És una manera molt lúdica i motivadora d'introduir una activtat complexa.

Al principi ho fem d'una manera més guiada, plantejant-los preguntes que els ajuden a seguir el procés, fins que ells es senten més segurs i ho fan asoles.




Quan ja tenen més seguretat en la mecànica de l'operació, comencem a resoldre les sumes individualment, encara amb material manipulatiu com a ajuda..


Poc a poc ens adonem que, després de col·locar el material manipulatiu, alguns xiquets realitzen l'operació sense tan sols mirar-lo i, aleshores, és quan deixem d'utilitzar-lo.


 No hem de tindre pressa per arribar a aquest pas, 
Cada xiquet ho farà al seu ritme i cada vegada que practica movent les quantitats amb les seues mans va adquirint experiència amb el números que després l'ajudarà a avançar més depressa.
El més important, es trobe en el punt que es trobe, és que comprenga en tot moment el que està fent. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada