dijous, 15 de març del 2018

Repartim euros: divisió traient decimals

En aquesta entrada us mostrem un xicotet tutorial per a la resolució de divisions amb decimals.
Com sabeu, les operacions que resolem en la metodologia ABN van sempre lligades a una situació problematica inicial que siga propera i comprensible per als xiquets.
En aquest cas, per a introduir la divisió traient decimals, el referent per a les operacions és el repartiment d'euros entre un determinat número de persones. Si queden euros sobrants, els convertim en cèntims i continuem repartint.
Com que els alumnes ja estan familiaritzats en les composicions i descomposicions amb euros i cèntims des del primer cicle, l'inici de la divisió amb decimals ha resultat prou fàcil.

Com sempre hem dit, l'ordre en que es faça el repartiment i el número de passos que necessite cada xiquet pot variar. No obstant això, en el tutorial i en els videos us mostrem la resolució ordre a ordre d'unitats que és la que apliquen la majoria d'alumnes una vegada dominen les taules de multiplicar.

Després d'aquest dueto faller en el que Fran i Arantxa resolen una divisió traient decimals, teniu l'explicació pas a pas del procés que han seguit per a resoldre l'operació i, al final de l'entrada, un parell de videos més.



Anem a repartir 25 euros per a 6 persones:

Comencem repartint tants euros com puguem. En aquest cas, repartim 24 euros i, a cadascú li'n donem 4. Per tant ens sobra un euro.
Per a poder seguir repartint, hem de canviar l'euro en cèntims. (En aquest moment els xiquets expressen l'euro que queda com a 1,00 perquè això els ajuda a recordar que, a partir d'ara estem repartint cèntims i, per tant, emprant números decimals)

Pensen en els 100 cèntims que tenen per a repartir i trien repartir-ne 60. Per tant, reparteixen 60 cèntims (0,60 €) i li donen a cadascú 10 cèntims (0,10 €)
Com que tenien 100 cèntims i n'hen repartit 60, els queden per repartir 40 cèntims.
Dels 40 cèntims en poden repartir 36 perquè és múltiple de 6 (o, com ells diuen, perquè està en la taula). Reparteixen 36 cèntims (0,36 €) i a cadascú li'n donen 6 (0,06 €).
 Finalment, han quedat per repartir quatre cèntims (0,04€) que deixen com a residu perquè, no havent monedes menors que el cèntim, no té sentit traure més decimals.
Per a acabar, sumant els repartiments parcials que han anat fent, obtenen el resultat final de la divisió, que és 4,16 euros. 
Un parell de videos més:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada