divendres, 14 de desembre del 2018

Estimació de repartiments amb escales

Ens preparem per a la divisió de dues xifres aprenent a crear d'escales i a realitzar estimacions a partir d'aquestes.
La creació d'una escala suposa un primer pas en el que els alumnes aprenen a acotar, entre determinades quantitats, el possible quocient que tindrà una divisió.
Aquest aprenentatge, imprescindible en aquest moment per a poder introduir amb èxit la divisió amb divisor de dues xifres, els va a resultar igualment útil, en cursos posteriors, per al càlcul de percentatges, proporcionalitats i arrels quadrades amb comprensió i de manera significativa.
És important, doncs, dedicar-li el temps i atenció necessari en aquest punt del camí, abans d'abordar l'algorisme per a la divisió per dues xifres.

En aquest primer video, Xavi crea una escala per a calcular, de manera aproximada, el resultat d'un repartiment de bombons en caixes.


En els següent videos, Arantxa i Clara ja realitzen càlculs concrets a partir de l'escala creada prèviament, buscant la quantitat  (de cartolines o de cromos) que necessiten en cada cas per a realitzar els múltiples repartiments que els proposem.
Aquest raonaments que van fent s'assemblen ja molt als que hauran de fer en cada pas de la resolució de l'algorisme de la divisió per dues xifres al que ens llençarem de ple en tornar de les vacances de Nadal.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada