dimecres, 9 de març de 2016

SUMA AMB TRES SUMANDS

Anem progressant amb l'algorisme de la suma. Aquesta última setmana, hem començat a experimentar amb les sumes de tres sumands.
Com sempre fem en ABN, comencem de manera manipulativa amb tres grups de palets i prenent com a referent un problema de la vida diària, proposat per la mestra o inventat per l'alumne (que és el que més els agrada).
Es tracta d'anar descomponent els nombres en altres més menuts que els xiquets puguen sumar mentalment i anar passant a poc a poc les quantitats fins agrupar-les en una única columna.
Cada alumne les passa a la columna que li resulta més fàcil i amb el número de passos que necessita.
Es pot treballar amb una columna a cada pas o combinar quantitats de dues columnes diferents.
Una vegada comprenen el mecanisme comencen a fer mentalment el que en principi feien amb els palets i, poc a poc, van acurtant el procés.
En els videos que mostrem a continuació podeu veure com cada xiquet desenvolupa la seua pròpia estratègia, controlant i comprenent en tot moment el que està fent amb els nombres.
En la següent mostra de les fitxes de treball presentem dues sumes realitzades per sis xiquets diferents. En elles podeu veure molt clar el que significa "càlcul obert": cada xiquet les ha resolt amb el seu estil, més sistemàtic o més aleatori, amb més o menys passos, amb suport manipulatiu o mentalment... No hi ha dos resolucions que coincidisquen... però totes estan bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada