dilluns, 9 de març del 2020

CÀLCUL DE PERCENTATGES I PROPORCIONALITAT

Les darreres setmanes hem estat treballant el càlcul de percentatges a partir de la bona comprensió i càlcul  de la proporcionalitat que els alumnes tenien ja de cursos anteriors.
Aquest treball ha estat orientat d'una manera pràctica, aplicant el càlcul de percentatges a situacions de la vida diària.
Així, hem aprofundit en la comprensió del IVA i de les diferents quotes aplicables segons els productes (21%, 10% o 4%) i també ens hem apropat al món dels descomptes i les rebaixes.


Com sempre ocorre en ABN, els alumnes busquen el seu propi camí per a arribar a la solució. El més important és que comprenguen en tot el moment el que estan fent.
A continuació us mostrem dues resolucions diferents del mateix problema, utilitzant en els dos casos els patrons i la proporcionalitat, però amb raonaments ben diferents.


En la primera resolució, l'alumna parteix del raonament següent:

Si de 100 alumnes aproven 85, de 400 alumnes aprovaran 4 vegades més (85 x 4 = 340); de 50 alumnes aprovaran la meitat de 85 (85:2 = 42,5)... I, així, aplicant els patrons al càlcul de nous percentatges, va buscant aconseguir els valors que puga sumar fins aconseguir el número d'aprovats que correspondrien als 468 alumnes.

En canvi, el segon alumne, opta per jugar amb els percentatges i aconsegueix arribar al resultat fent un camí més curt: Si el total dels alumnes (100%) és de 468, el 50% serà la meitat (468:2 = 234), el 25% serà la meitat de l'anterior (234:2 = 117) i el 10% serà 10 vegades menor que el total (468:10 = 46,8). Sumant els valors del 50% + 25% + 10% = 85 % arriba al resultat final (234 + 117 + 46,8 = 397,8)

Tant en un cas com en l'altre vegem que el número aproximat d'alumnes aprovats són 398.
Tant en un cas com en l'altre els alumnes mostren un domini totalment comprensiu del procés de resolució i el càlcul mental necessari per a arribar a la solució.
I, el millor és que, com que cada alumne que realitza les activitats en la pissarra verbalitza tots els passos, aprenen molt uns dels altres i van millorant les seues estratègies.

Per a finalitzar el tema, hem realitzat els càlculs sobre tiquets de la compra reals aportats pels alumnes.
A partir de la base imponible, han calculat el IVA corresponent als diferents percentatges (21%, 10% i 4%) i, posteriorment, han comprovat com, la suma de la base amb els 3 tipus de IVA coincidia amb el preu final de la compra.

Ha sigut un tema ham el que tots hem gaudit per la vessant pràctica del que anaven aprenent i, aquesta última activitat en particular els ha resultat molt motivadora.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada