divendres, 27 d’abril del 2018

Resolem problemes multiplicant per dos xifres: del format iniciació al format estàndard

Quan els alumnes tenen major seguretat amb les taules de multiplicar i dominen suficientment les taules ampliades, comencem a introduir situacions problemàtiques en les que han de realitzar multiplicacions per dues xifres.

Per a seqüenciar millor la dificultat, per al nivell d'iniciació comencem emprant una graella de cinc columnes, ja que descompondrem els dos factors del producte i anotarem, pas a pas, tots els càlculs.
És el format que començàrem a treballar en el segon trimestre com us vam mostrar en aquesta entrada del 7 de febrer:


En el tercer trimestre tornem a reprendre aquest producte per dues xifres, ara ja amb números més grans.
En el següent video, Valentín resol un problema utilitzant el format de cinc columnes per a fer una multiplicació de quatre xifres per dues xifres.


Una vegada els xiquets van automatitzant el procés, anem passant al format estàndard amb tres columnes, que fa el càlcul molt més ràpid ja que no s'han d'anotar tots els resultats parcials.
Cada xiquet/a anirà passant d'un format a l'altre quan tinga suficient seguretat amb el càlcul per a retindre les dues quantitats de cada fila i sumar-les mentalment.
És el que fa Xavi per a resoldre el problema que podeu veure en aquest video.


De moment, alguns alumnes utilitzen el format de tres columnes quan es tracta de números més menuts però se senten més segurs amb el format de cinc columnes quan han de multiplicar números més grans. No hi ha cap problema: amb un poc més de temps i de pràctica tots aniran passant al format estàndard.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada