divendres, 27 d’abril del 2018

Resolem problemes multiplicant per dues xifres amb números decimals

Seguim aprofundint en el treball de la multiplicació.
Després d'haver treballat el producte amb decimals i la multiplicació per dues xifres, combinem els dos aprenentatges plantejant situacions problemàtiques que es resolen multiplicant per dues xifres un número decimal.
Continuem emprant com a referent principal per als problemes els euros i els cèntims amb els que els xiquets/es tenen ja molta experiència però, poc a poc, n'anirem introduint també altres com les mesures de longitud (metres i centímetres).
Els formats utilitzats són els mateixos que presentàvem en la entrada anterior (cinc columnes i tres columnes) i cada xiquet/a anirà passant d'una a l'altra segons la seua seguretat en el càlcul.

En el següent video, Samuel resol un problema fent una multiplicació d'un número decimal per un número de dues xifres amb la graella de cinc columnes.



I, en aquest altre, Joan ens mostra, amb un altre problema, una multiplicació semblant però amb la graella de tres columnes.

Com sabeu, la diferència entre una i altra és que, en la segona, els resultats parcials de cada fila no s'anoten en la graella sino que es calculen i es sumen mentalment però, en aquest moment, el que més ens importa és que l'alumne/a comprenga el que està fent durant tot el procés i que, mentre el practica, vaja desenvolupant el càlcul mental que, més endavant, li permetrà simplificar els passos que cal escriure per a arribar a la resolució.
De moment, és important que cadascú utilitze la graella amb la que es senta més còmode perquè això li donarà la seguretat necessària per a seguir progressant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada